Menopauze, Andropauze (Penopauze), Climacterium




- overgang bij de vrouw (= menopauze), meer informatie op gezondheidsplein.nl
- overgang bij de man (= andropauze of penopauze), lees ook een leuk artikel op plusonline.nl
- climacterium (= wisseljaren of overgang)

De overgang heeft een grote impact op ziekteverzuim bij vrouwen tussen de 45 en 50 jaar. Dit concluderen de onderzoekers van het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten. Eerder deden Dr. Henk Oosterhof en Dr. Marije Geukes al uniek onderzoek naar dit maatschappelijk fenomeen maar nu delen ze hun nieuwste onderzoeksresultaten met EenVandaag.

Ruim een derde van de nu werkende vrouwen van die leeftijdsgroep valt regelmatig uit het arbeidsproces door overgangsklachten zoals slapeloosheid door bijvoorbeeld opvliegers, gewrichtsklachten en depressie. Het gaat nu om een miljoen werkende vrouwen in die leeftijd en deze groep is groeiende. Dit ziekteverzuim verdient maatschappelijke aandacht, vinden de onderzoekers.

Het verbaast hun zelf ook dat zij de eerste artsen zijn in Europa die specifiek onderzoek blijken te doen naar werkverzuim door overgangsklachten, terwijl het om honderdduizenden vrouwen gaat in Nederland alleen al. Werkgevers zijn zich nog niet bewust dat veel verzuim door de overgang komt en geven nog zelden voorlichting aan werkneemsters van die leeftijd.

Dit zou kunnen komen omdat de overgang bijna nooit als serieuze factor wordt gezien, zegt onderzoeker en gynaecoloog Dr. Henk Oosterhof. Huisartsen en bedrijfsartsen denken bij klachten maar zelden aan de overgang. Er is nog steeds veel onwetendheid over dit onderwerp.


sitestat  
Wat je ook hebt, je bent nooit de enige.  
En zeg nou zelf... is dat geen schrale troost? 

 

Nog een schrale troost... 
 
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ondiepe bakvorm met de boter in de oven.
  • Meng in een grote kom het meel, zout, melk, eieren, honing en kirsch tot een glad beslag.
  • Neem wanneer de oven op de juiste temperatuur is, de bakvorm eruit en houd hem naar alle kanten schuin zodat de binnenkant helemaal ingevet wordt met de gesmolten boter. Giet het beslag erin, verdeel de kersen over het beslag en zet de vorm in de oven terug. Bak 35-40 minuten tot hij goed gerezen en mooi gekleurd is.
  • Serveer de clafoutis warm en trek je er niets van aan dat hij bij het afkoelen inzakt – dat is normaal.
Fyto-oestrogenen in de sojamelk en belangrijke antioxidanten in de kersen.

Dit recept komt uit het boek Gezond eten in de overgang, geschreven door Marilyn Glenville en Lewis Esson. Het is verkrijgbaar voor €19,95 onder ISBN nummer 9789066119550. (Het boek is niet meer leverbaar bij Bol.com)

Laat je niets aanpraten... ... er zijn genoeg boeken over de overgang boeken over de overgang,  ik denk dat zelf ervaren en acceptie beter werkt en het is een stuk goedkoper.

Reacties